Na zahřátí: Proč si uvařit kari právě nyní?
Pálivé jídlo není v zimě poženáním jen pro tělo, ale také pro duši. To, jak se stravujeme, má jednoznačný vliv na naši psychiku. Nejlépe se hodí výživná jídla bohatá na bílkoviny s kořením a potravinami, které využívá tradiční čínská medicína a ájurvédská kuchyně v Indii. Kari je skvělé jídlo pro naši duši – a se správným receptem potěší i srdce veganů.
Pět důvodů, proč je právě kari pro nás to nejlepší
1. Budeme fit ve dne, v noci
Z teplé postele rovnou do studeného rána. Každý, kdo se při pomyšlení na to chvěje, by možná měl přehodnotit svůj ranní režim a zejména své snídaňové návyky. Co byste řekli na ovesnou či jáhlovou kaši okořeněnou kurkumou a skořicí, ozvláštněnou ořechy a medem? To naše tělo podle tradiční čínské medicíny a ájurvedy na pár hodin zahřeje. Večer si dopřejte skvělé jídlo nejen pro svou duši v podobě lahodného kari se zimními přísadami. Pak je klidný a hluboký spánek téměř jistý.2. Jsme o něco šťastnější
Díky potravinám, jako je barevné kari, přežijeme zimu v dobré náladě. Správná, na duši zahřívající potrava nám mimo jiné poskytuje aminokyselinu tryptofan. Ten je důležitým stavebním kameneme pro produkci hormonu štěstí serotoninu. Masožravci ho najdou ve zvěřině, hovězím a kuřecím mase, vegané pak v kakau, ovesných vločkách a oříšcích. Aby se tryptofan správně dostal tam, kam potřebuje, je třeba jíst také potraviny bohaté na sacharidy, jako jsou sladké brambory nebo dýně.3. Posiluje naše nervy
Máte už zase nervy na hraně? Zachovejte klid a jezte kari. Mnoho zahřívajících potravin tradiční čínské medicíny překypuje živinami šetrnými k nervům, jako jsou vitamíny B, hořčík a draslík. Patří mezi ně ořechy, ovesné vločky, luštěniny a vařená zelená zelenina. Důležité živiny obsahují také zelí a brokolice, stejně jako hovězí a vepřové maso.4. Posiluje naši obranyschopnost
Schovat se pod deku s termoforem? Horký čaj, dušené polévky a talíř pikantního jídla jsou cennými spojenci našeho imunitního systému. Hlavní je dát vale studeným jogurtům či syrové stravě. Místo toho si pochutnejte na vařených, pečených nebo dušených pokrmech. Naše tělo zahřejí také kaštany, ořechy nebo sušené ovoce.5. Likviduje patogeny
Ingredience jako zázvor, česnek, křen, wasabi nebo koření jako chilli nám dávají pocit tepla. Mohou za to silice a různé druhotné rostlinné látky. Ty mohou potlačit některé infekce v zárodku. Proto nám pomáhají, často nepozorovaně, prožít chladné období ve zdraví.Cizrnové kari
Přísady
- 2 stroužky česneku
- 1 zázvor
- 1 cibule
- koriandr
- žlutá kari pasta
- mletá paprika
- kmín
- kukruma
- kari
- olivový olej
- 400 ml kokosového mléka
- 2 sladké brambory
- 220 g cizrny
- rýže basmati jako příloha
Postup
1. Nakrájejte cibuli a sladké brambory.
2. Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli.
3. Přidejte prolisovaný česnek a oloupané kousky zázvoru.
4. Nakrájené batáty vložte do pánve a zalijte kokosovým mlékem.
5. Podle chuti okořeňte žlutou kari pastou, paprikou, kmínem, kurkumou a kari.
6. Duste 20 minut a poté přidejte scezenou cizrnu.
7. Asi po dalších 15–20 minutách je kari hotové.
8. Ozdobte kari koriandrem. Jako přílohu můžete zvolit rýži basmati.
2. Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli.
3. Přidejte prolisovaný česnek a oloupané kousky zázvoru.
4. Nakrájené batáty vložte do pánve a zalijte kokosovým mlékem.
5. Podle chuti okořeňte žlutou kari pastou, paprikou, kmínem, kurkumou a kari.
6. Duste 20 minut a poté přidejte scezenou cizrnu.
7. Asi po dalších 15–20 minutách je kari hotové.
8. Ozdobte kari koriandrem. Jako přílohu můžete zvolit rýži basmati.
Dobré vědět:
Pikantí jídlo dobře pomáhá také proti „vlčímu hladu“.