Objevte jackfruit
Vypadá jako maso, ale je to tropické ovoce: Příznivci veganské či vegetariánské kuchyně nedají dopustit na jackfruit, náhražku masa z dm. A nechutná jen jako guláš.
Je to skutečně těžká váha mezi ovocnými druhy: Tropický jackfruit je s délkou jednoho metru a hmotností až 40 kilogramů největším (stromovým) ovocem na světě - a také tím nejstarším, protože existoval již v době dinosaurů.
Jackfruit se ovšem stává trendem až poslední dobou, především jako exotická náhrada masa chutná veganům a vegetariánům. Ať už se připravuje jako guláš, vepřové maso nebo ve formě sladkých dezertů, vždy nám dodá důležité živiny.
4 fakta o jackfruitu
Jíst jackfruit syrový nebo si vychutnat jeho zralou chuť?
Slupka nezralého jackfruitu je světle zelená a při dozrávání žloutne. Pokud chcete jíst jackfruit syrový, bude se vám zdát jeho chuť relativně neutrální. Proto je nejen ve veganské kuchyni všestranně využitelný: Nezralý jackfruit se na talíři používá jako náhražka masa.
Dužina má pak bílou barvu a vláknitou strukturu, která připomíná kuřecí maso. Proto jsou nezralé plody oblíbené zejména při vaření a smažení. Upozornění: Exotické ovoce byste neměli jíst syrové, neboť je těžko stravitelné.
Chuť zralého jackfruitu připomíná ananas nebo banán, ale také mango nebo papáju - chutná sladce a tropicky. Vychutnat si ho proto můžete v ovocných salátech nebo dezertech.
Nákup jackfruitu
Pokud na jackfruit narazíte v supermarketu (což bude spíše výjimka), podívejte se na něj blíže: Toto exotické ovoce má svého "voňavého" dvojníka. Často bývá zaměňován s durianem. Jsou si velmi podobní, ale jackfruit je přesto zřetelně větší než durian - a po rozkrojení není tak silně cítit.
Jackfruit si můžete také koupit ve vybraných bio obchodech nebo si ho můžete syrový objednat i z některých e-shopů na internetu.
Nejlepší je poprvé vyzkoušet toto tropické ovoce v předpřipravené podobě: Ve své dm najdete jackfruit jako hotové jídlo, které můžete připravit na pánvi a podávat spolu se sezónní zeleninou, rýží nebo kuskusem.
Jackfruit z dm jako náhražka masa
Jackfruit je opravdovým zázrakem: Má nejen vysoký obsah železa, ale přináší i další zdraví prospěšné látky. Výživová specialistka Lisa Weinhappl: „Jackfruit obsahuje několik stopových prvků, například zinek, který je důležitý pro hojení ran a růst buněk. Nebo měď, která je nezbytná pro metabolismus štítné žlázy, která se podílí zejména na produkci hormonů.“
Kromě toho jackfruit udržuje v dobré kondici náš nervový systém díky přibližně 37 miligramům hořčíku (na 100 g) a podporuje mozek a svaly. V neposlední řadě toto super ovoce v sobě ukrývá vysoký podíl vápníku, který je důležitý pro kosti a zuby. Dužina ovoce prospívá našemu imunitnímu systému díky vitamínu C, který údajně chrání buňky těla před oxidativním stresem a posiluje obranný systém.
Příprava jadýrek
Podle Weinhappl bychom neměli ze zdravotního hlediska podceňovat ani semínka jackfruitu, která jsou bohatá na vitamíny, hořčík a železo. Chutí připomínají semínka jedlé kaštany. Skvělé je, že jádra můžeme jíst: Orestovaná a lehce osolená mohou být lehkou svačinkou, dají se vařit jako fazole, nebo pokud jsou velmi malá, můžeme je připravit jako rýži.