Veganský med: Nejlepší alternativy k snídani
Během Veganuary se bez medu lze jen těžko obejít. Zde je pět alternativ včelího medu včetně receptu na pohankové lívance. Tato snídaně je tak lahodná, že určitě neskončí jen na snídaňovém talíři veganů.
Jedí vegani med?
Veganská strava znamená, že se obejdete bez živočišných produktů, a včelí med je jedním z nich. Pilné včelky pro sebe vyrábějí med jako zdroj potravy, aby přežily tuhou zimu. Existují samozřejmě včelaři, kteří pracují v souladu se včelami a získávají pouze přebytečný med – ale to i tak není veganské.Pět alternativ včelího medu
1. Agávový sirup
Tento veganský med se získává z rostliny agáve. Ať už do kávy, čaje nebo na pečení – agávový sirup je všestrannou alternativou medu. Tento sirup se vyrábí z rostliny agáve a pochází především z Mexika. Skládá se z fruktózy a glukózy, ale nezvyšuje hladinu cukru v krvi tolik jako rafinovaný cukr.2. Rýžový sirup
Rýžový sirup, stejně jako mochi, pochází z Japonska. Doporučuje se zejména pro slazení nízkofruktózové nebo bezlepkové diety. Jak už název napovídá, tento sirup se vyrábí z rýže a je veganskou alternativou medu. Měla by se však dávkovat pouze s mírou, protože se jedná o čistou glukózu.3. Javorový sirup
Javorový sirup se získává z javorů a v Kanadě je oblíbený zejména k snídani. Hodí se také na ozdobení pohankových lívanců, které jsou popsané v receptu níže. V závislosti na druhu je zlatavý odstín javorového sirupu světlejší (druh A) nebo výraznější (druh C). Třída A je jemnější chuti – ideální doplněk k dezertům.Tip:
Při nákupu javorového sirupu si dejte pozor na označení „veganský“, protože některé značky přidávají do sirupu živočišná barviva.4. Smrkový sirup
Je vzrušující, co příroda nabízí za rostlinné poklady. Pro výrobu smrkového sirupu se čerstvě nasbíraná smrková míza smíchá ve sklenici s cukrem. Po měsíci je sirup hotový. Nejenže skvěle osladí čaje a může se mazat na chlebíčky jako veganský med, ale díky svým esenciálním olejům je také známým domácím lékem proti kašli. Ideální alternativa včelího medu v chladném období.5. Pampeliškový med
Pampeliškový med se vyrábí z čerstvých květů pampelišek a připravuje se z vody a cukru. Podobně jako smrková míza je i tento med ideální na slazení čajů v chladném období, protože je mimo jiné bohatý na zinek.Dobré vědět
Sílu přírody bychom neměli podceňovat. Užívání pampelišky se nedoporučuje při četných obtížích. Před konzumací se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.Veganské pohankové lívance s agávovým sirupem
Složení
- 150 g pohankové celozrnné mouky (např. dmBio)
- 160 ml mandlového nápoje natural (např.dmBio)
- agávový sirup (např. dmBio)
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 kapka perlivé minerální vody
- 1 lžička prášku do pečiva (např. dmBio)
- 1 špetka mleté bourbonské vanilky
- kokosový olej
- kokosový jogurt
- ovoce na ozdobu
Postup
- Smíchejte pohankovou mouku s mandlovým nápojem, agávovým sirupem a mandlovým máslem.
- Přidejte perlivou minerální vodu, prášek do pečiva a bourbonskou vanilku.
- Na pánvi rozehřejte kokosový olej a rozetřete na něj těsto na lívance.
- Když je lívanec z jedné strany upečený, otočte ho a upečte i z druhé strany.
- Na talíř naaranžujte několik lívanců a ozdobte je kokosovým jogurtem, ovocem a agávovým sirupem.