Kolagen: Proč je důležitý pro pleť, vlasy a nehty
Kolagen – Co dokáže?
Pokud jde o zpevnění pleti, kolagen je již dlouho považovaný za kouzelnou formuli, kterou lze nyní aplikovat nejen na pleť ve formě krému, ale lze ji užívat i vnitřně ve formě zkrášlujících nápojů, tablet nebo „Glow Coffee“. Strukturní bílkoviny zajišťují stabilitu a pevnost těla a tvoří odhadem třetinu celkové hmotnosti bílkovin v lidském těle: Nachází se ve šlachách, vazech, kostech, chrupavkách a především v kůži.Jaké jsou druhy kolagenu?
Tkáňové buňky produkují různé, přesně padnoucí formy kolagenu. Například kůže se skládá převážně z kolagenu typu I, chrupavka obsahuje kolagen typu II. S přibývajícím věkem se však schopnost těla produkovat kolagen snižuje. V důsledku toho tkáň dokáže vázat méně vody a kůže je ochablejší a vrásčitějšíJaké jsou přínosy užívání kolagenu?
Nejdůležitější otázka u všech doplňků stravy vyvstává také u kolagenových výrobků: Dostane se tam, kam má? Doplňky stravy s kolagenem mají údajně zastavit, nebo dokonce zvrátit stárnutí pleti. Pro tento účinek však neexistují žádné smysluplné vědecké důkazy.
Kombinovat doplňky stravy?
Kolagenové přípravky často nejsou čisté, ale jsou kombinované s dalšími látkami, jako je kyselina hyaluronová, elastin nebo vitamín C, které údajně zpevňují a vyhlazují pokožku. Zde je odborník na výživu skeptický. Pro kombinace neexistují žádné smysluplné důkazy. Proto podle nařízení o zdravotních tvrzeních výrobci nesmějí inzerovat tvrzení týkající se zdraví.
Toto jsou přírodní zdroje kolagenu
Potraviny obsahují dostatek kolagenu nebo jeho složek v přírodní formě. Proto není nutné přijímat kolagen prostřednictvím doplňků stravy. Nabídka chutných přírodních zdrojů kolagenu je obrovská – pro každou chuť a každý jídelníček by se mělo něco najít.
Vyvážená strava s následujícími potravinami poskytuje přirozenou podporu kolagenu:
- Maso a živočišné produkty: Hovězí maso, losos, vývar z kostí, želatina, sýr
- Zelenina: Sója (a tofu), hrášek, paprika, petržel, brokolice a houby
- Obiloviny a ořechy: Ovesné vločky, dýňová semínka, rýže, arašídy, pšeničné klíčky, čočka a rýže