Čočkové kari s kešu oříšky
Když venku začíná být čím dál chladněji, je třeba přizpůsobit tomu i náš jídelníček. A dopřát tělu vydatnější pokrmy, které mu dodají energii a pomohou posílit imunitu. Na řadu přichází i pikantní koření se zahřívacími účinky jako zázvor a kurkuma.
Doba přípravy: 45 minut
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 250 g rýže basmati
- 160 g červené čočky
- 800 ml kokosového mléka
- 200 ml pomerančové šťávy
- 2 lžíce kokosového oleje
- 200 g kešu ořechů
- 2 malé červené cibule
- 1 menší kousek zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 6 středně velkých mrkví
- 3 sušené chilli papričky
- 500 ml vody
- 2 lžičky soli
- černý pepř
- 1 lžičku mletého kardamomu
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 1/2 lžičky kurkumy
- 4 lžíce nasekaných lístků máty
Příprava:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Zázvor a sušené chilli papričky nadrobno nasekáme. Papriku zbavíme jader a pokrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a rozkrájíme na plátky.
- Rýži basmati dobře propláchneme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Přivedeme k varu a poté necháme pod pokličkou při mírné teplotě asi 15 minut probublávat, dokud rýže nezměkne.
- Mezitím důkladně propláchneme červenou čočku. V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje, na kterém krátce osmahneme kardamom, koriandr, cibuli, zázvor a česnek. Poté přidáme papriku, mrkev a červenou čočku a za pravidelného míchání ještě asi 2 minuty opékáme.
- Do pánve přilijeme kokosové mléko a pomerančovou šťávu, kterou je případně možné nahradit vodou. Přidáme chilli papričky. Dusíme při střední teplotě asi 20 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji pomerančovou šťávou nebo vodou, dokud nedosáhne požadované konzistence. Na závěr přidáme kurkumu a čerstvě namletý černý pepř.
- Na pánvi nasucho krátce opražíme kešu ořechy, aby lehce zhnědly. Na talíře rozdělíme rýži a kari omáčku, posypeme praženými oříšky a ozdobíme lístky máty.