Dejte šanci biopotravinám
Biopotraviny si nacházejí místo ve stále větším počtu domácností. Důvodem je rostoucí zájem o životní prostředí, snaha udělat maximum pro své zdraví i láska k přírodě. Pokud i vy patříte k fanouškům lehkých pokrmů, které jsou plné lahodné chuti a bezpečně vás zasytí, vyzkoušejte recepty, které pro vás exkluzivně připravila blogerka MaruškaVEG.
Cuketová rolka s rýží
Na 4 rolky budeme potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 130 g dmBio rýže na rizoto
- 800 ml dmBio zeleninového vývaru (1-2 kostky)
- 2 lžíce dmBio slunečnicového oleje
- 50 g dmBio slunečnicových semínek
- 1 větší cuketu
- sůl, pepř
Příprava:
- Cibuli a česnek si nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Nesmažíme příliš dlouho, aby nám česnek nezhořkl.
- K cibuli a česneku přidáme najemno nastrouhanou mrkev, slunečnicová semínka a rýži. Vše lehce orestujeme a pomalu podléváme vývarem. Vývar přiléváme vždy, když se rýže začne lepit na dno pánve. Přiléváme do doby, než bude rýže měkká.
- V průběhu vaření rizota si nakrájíme na plátky cuketu. Plátky cukety si položíme na pracovní plochu a nasolíme. Cuketa po chvíli pustí vodu. Cuketu osušíme a osmahneme na oleji.
- Rizoto dáme na cuketu a zarolujeme.
- Ozdobíme opraženými semínky a mrkví.
Tip: Rizoto bude v cuketě lépe držet, pokud ho necháte trochu vychladnout. Horké rizoto bude z cukety vytékat.
Čočkový kari krém
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 2 cibule
- 2 lžíce dmBio slunečnicového oleje
- 150 g dmBio červené čočky
- 250 g batátů
- 500 ml dmBio zeleninového vývaru (1 kostka)
- 200 ml dmBio kokosového mléka
- sůl, pepř, kari
Na ozdobení:
- kokosové plátky
- sezam
- petrželku
Příprava:
- Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme s kari na oleji.
- Propláchneme si červenou čočku a přidáme do hrnce k cibuli společně s očištěnými a na kostičky nakrájenými batáty. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme čočku s batáty do měkka.
- Po uvaření rozmixujeme dohladka a přimícháme kokosové mléko. Dochutíme solí, pepřem a kari.
- Krém můžeme ozdobit kokosovým mlékem nebo kokosovými plátky, sezamem, petrželkou a opečenými batáty.
Arašídová omáčka s cizrnou a jahelnou kaší
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 150 g dmBio jáhel
- 100 ml dmBio sójového nápoje
- 1 balení dmBio cizrny ve skle
- 2 lžíce dmBio slunečnicového oleje
- 2 lžíce koření (sůl, sladká paprika, bazalka)
- 70 g dmBio arašídového krému
- 200 ml dmBio sójové alternativy smetany
- sůl, pepř, petrželku
Příprava:
- Cizrnu si vyndáme ze sklenice a propláchneme. Smícháme s olejem, kořením a dáme péct na 200 °C na 20 minut.
- Jáhly spaříme, aby nebyly hořké, poté je zalijeme vodou a vaříme do měkka. Po uvaření přidáme sójový nápoj dle potřeby a rozmixujeme na konzistenci kaše, dochutíme solí.
- Na pánvičku si dáme arašídový krém a sójovou smetanu. Prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
- Vše servírujeme společně. Zdobíme čerstvou petrželkou.
Kokosové tyčinky
Na 12 kusů budeme potřebovat:
- 100 g dmBio kešu ořechů
- 200 g dmBio kokosových plátků
- 50 ml dmBio agávového sirupu
- 50 g dmBio hořké čokolády
Příprava:
- Kokosové plátky vložíme do mixéru a lehce rozmixujeme. Hrstku rozmixovaných plátků si odebereme stranou na později.
- Do mixéru ke kokosu přidáme kešu ořechy a vše mixujeme, dokud kokos a kešu nepustí tuk a hmota nebude lehce lepivá.
- Rozmixovanou hmotu si přendáme do mísy a přidáme k ní odebraný kokos a sirup. Vše smícháme.
- Vytvarujeme tyčinky, které poté vložíme na půl hodiny do lednice či mrazáku.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
- Tyčinky máčíme v čokoládě a pokládáme na pečicí papír.
- Než budeme tyčinky podávat, vložíme je opět do lednice.
Tip: Tyčinky pokládejte na pečicí papír, ne na talíř. K talíři se tyčinky přilepí a těžce je budete sundávat. Z papíru je odlepíte velice snadno.