Dýňová polévka: Tenhle recept chutná všem
Hokaido, máslová nebo špagetová – dýní existuje spousta druhů. Jak mnoho forem a jmen dýně mají, tolik různých receptů z nich také můžeme připravit. Dýně se dá mnohostranně zpracovat do polévky, různých směsí i do sladkých pokrmů.
Více než jen polévka: 3 důvody, proč je dýně skutečnou superpotravinou
- Pomáhá odvodnit tělo
Betakaroten, který dodává dýňové dužině (a slupce hokaido) oranžovou barvu, a kyselina křemičitá mají příznivý účinek na pojivovou tkáň, pokožku, vlasy a nehty. Vitamín A je dobrý také pro náš zrak. Ledviny a močový měchýř zase těží z vysokého obsahu draslíku (dýně obsahují kolem 300 miligramů na 100 gramů dýně). Tím se tělo přirozeným způsobem odvodní.
- Dá se zužitkovat celá
Většina receptů se točí kolem dužiny z dýně. Avšak slupku si můžete schovat a pak z ní společně s dalšími zbytky zeleniny připravit vývar, který zlepší celkovou chuť jídla. A pokud ještě něco zbyde, použijte zbytky z dužiny na pyré. To většinou skvěle ozvláštní kardamom a skořice, která mu dodá sladkou nótu. Zjemnit ho můžete řeckým jogurtem.
- Chutná slaně i sladce
V chladnějších dnech představuje krémová dýňová polévka opravdový zážitek. Slané, ale zároveň sladké dýňové aroma nám dovoluje experimentovat. Nepatříte k fanouškům klasického dýňového krému? S mrkví místo brambor, pomerančovou šťávou a kosovým mlékem okamžitě získá polévka ovocnou chuť a ta typická dýňová ustoupí do pozadí.
Recept: Hruškovo-dýňový krém
Suroviny pro 2 osoby:
- 2 malé hrušky
- 500 g zelené dýně hokaido (nebo oranžové hokaido, máslové dýně…)
- 1 menší brambor
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 650 ml zeleninového vývaru
- 100 ml crème fraîche (nebo zakysané smetany)
- olivový olej
- 2 stonky čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
Příprava:
- Dýni nakrájejte na silnější plátky, hrušky rozpulte. Osolte, opepřete a 20 minut opékejte v troubě.
- Z hrušek odstraňte jadřinec. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a poduste na olivovém oleji. Brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Brambor, dýni (se slupkou) a hrušky přidejte k cibuli, zalijte vývarem a vařte alespoň 15 minut.
- Otrhejte lístky petrželky a společně s crème fraîche přidejte do polévky a vše rozmixujte.
- Polévku dochuťte solí a pepřem a servírujte.