Indický angrešt: Jak napomáhá kráse?
Jedna bobulka za všechny. Amla neboli indický angrešt posiluje imunitní systém, ale také pokožku a vlasy.
Tento druh angreštu má své kořeny v Indii, ale roste také v dalších tropických a subtropických oblastech. Může vyrůst až do úctyhodných 18 metrů. Bobulky tohoto angreštu se tradičně sklízejí jen ručně. Díky vysokému obsahu vitamínu C je absolutní bombou pro podporu imunity. Velké množství chromu zase zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru, čistí krev a podporuje příjem železa. Kromě toho má pozitivní účinky na trávicí systém a také urychluje odbourávání tuku. Nejen pro tyto jeho účinky jej v Indii zbožňují. Jelikož bobulky jsou řádně kyselé, nakládají je Indové nejprve do osolené vody s kurkumou, aby se jejich chuť zlepšila.
Ze schopností tohoto malého zeleného ovoce profituje také pokožka, především díky jeho antioxidačním vlastnostem. Angrešt zpomaluje proces stárnutí a předchází tvorbě prvních vrásek. Pomocnou ruku dokáže amla podat ale také při problémech s akné nebo velmi mastnou pletí s nečistotami.
Hotovým zázrakem je potom díky obsaženému karotenu a železu tohle ovoce pro vlasy. Posiluje vlasové kořínky a podněcuje prokrvení vlasové pokožky a růst vlasů. Ochranná vlastnost brání vlasy před poškozením volnými radikály a před lámáním. Bojuje proti lupům a zplihlosti. A aby toho nebylo málo, používají se tyto bobulky tradičně také ke zjemnění a uhlazení vlasů.
Přehled obsažených látek:
Minerální látky:- fosfor
- vápník
- chrom
- železo
Vitamíny:
- vitamín C
- vitamíny B
- beta-karoten