Krémová polévka s cizrnou a jáhlami
Spojení tradiční české obiloviny a orientální luštěniny se postará o neotřelý chuťový zážitek.
Doba přípravy: 30 minut
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
- 220 g cizrny ve skle
- 250 g jáhel
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml sójové alternativy smetany
- 4 lžičky rajčatového pesta rosso
- 80 g sušených rajčat
- 1 cibuli
- 2 lžičky kurkumy
- 50 g piniových oříšků
- 4 lžičky nasekané petrželky
- řepkový olej
- sůl
- pepř
Příprava:
1. Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím oloupeme cibuli, nadrobno ji nakrájíme a necháme ve větším hrnci na rozpáleném řepkovém oleji zesklovatět. Poté zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme uvařené jáhly a propláchnutou cizrnu. Dobře promícháme.
2. Polévku najemno rozmixujeme tyčovým mixérem. Dle chuti osolíme, opepříme a okořeníme kurkumou. Vmícháme sójovou smetanu a polévku krátce povaříme.
3. Piniové oříšky opražíme na pánvi za pravidelného míchání, dokud nezezlátnou a nezačnou příjemně vonět.
4. Sušená rajčata nadrobno nakrájíme. Polévku rozlijeme do talířů a před podáváním ozdobíme lžičkou rajčatového pesta a posypeme petrželkou, sušenými rajčaty a piniovými oříšky.
Tip: Neloupané jáhly neboli proso obsahuje vyvážený poměr živin a minerálních látek. Používá se většinou jako jemně mletá mouka.
Věděli jste, že:
Jáhly se připravují loupáním prosa a patří k nejstarším obilovinám na světě. Jsou přirozeně bezlepkové, lehce stravitelné a ceněné pro vysoký obsah minerálních látek (železa, hořčíku, křemíku) a vitamínů. Při pravidelné konzumaci pomáhají udržet zdravé a silné vlasy i pokožku.
Využití:
Jáhly lze využít jako univerzální přílohu, ale i do polévek, kaší, nákypů či knedlíků. Příliš se nehodí pouze na pečení, neboť neobsahují žádný lepek. Jáhlové vločky pak nabízí příjemné zpestření snídaňového müsli.