Srnčí s jablkem a dýňovým ječmenem
V případě přípravy srnčího s jablky a ječmenem se vyplatí investované úsilí i čas. Zvěřina se díky svým nutričním hodnotám řadí k nejzdravějším masům, nemusíte se jí obávat ani při dietě.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
Na karamelizovaná jablka:
- 4 červená menší jablka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžíce lístků tymiánu
- lžíci másla
Na sladkokyselou omáčku:
- 2 lžíce bezového sirupu
- 2 lžíce škrobu
- lžíci balzamikového octa
- 200 ml vody
- 100 ml smetany na šlehání
- sůl, čerstvě namletý pepř
Na srnčí maso:
- 8-12 srnčích plátků (asi po 50 g)
- lžičku soli, čerstvě namletý pepř
- lžíci másla
Na ječmen s dýní:
- stroužek česneku
- cibuli
- 400 g máslové dýně
- lžíci másla
- 250 g ječmenu
- lžičku mletého koriandru
- 3 snítky tymiánu
- 200 ml bílého vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g sýru (např. Gruyere)
- sůl, čerstvě namletý pepř
Příprava:
-
Jablka nakrájejte na 12 kousků a v misce promíchejte s citronovou šťávou, cukrem a lístky tymiánu. V široké pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm po dobu asi 4 minut karamelizovat jablka.
-
Všechny suroviny na omáčku vyšlehejte v hrnci metličkou, přiveďte k varu a nechte provařit asi 2 minuty. Jablka i omáčku si dejte stranou.
-
Česnek a cibulku nasekejte nadrobno, dýni oloupejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky. V hrnci orestuje na másle česnek, cibulku a ječmen, přidejte koriandr a krátce poduste. Přidejte snítky tymiánu, přilijte víno a vývar a vařte při mírné teplotě 30 minut. Poté přidejte dýni a nechte ji rozvařit doměkka asi 15 minut, dokud nebude celá směs krémová. Nakonec přistrouhejte sýr, osolte a opepřete.
-
Srnčí maso osolte a opepřete a zprudka orestujte na másle, aby se zatáhlo, ale uvnitř zůstalo růžové. Postačí asi 2 minuty z každé strany.
-
Přihřejte omáčku a jablka. Na talíř naservírujte maso a ječmen, přidejte jablka a podle chuti polijte omáčkou.