Báječná snídaně
Snídaně představuje zdravý základ pro celý den. Zkuste si ji ozvláštnit a proměnit ranní rutinu ve skvělý chuťový zážitek.
Avokádový toast. Rajčatový burger s pošírovaným vejcem. Ovocné smoothie. Aktuální snídaňové trendy jsou velmi pestré a nabízí nepřeberné množství variací, které stále častěji vytlačují starou klasiku v podobě chleba s marmeládou. Důkazem je i vzrůstající počet blogů, které se tomuto tématu věnují a přináší inspiraci, jak se zdravou snídaní ideálně nastartovat do nového dne.
Dalším hitem jsou víkendové brunche. Označení pochází ze spojení dvou anglických slovíček: breakfast – snídaně a lunch – oběd. Brunch dnes představuje běžnou součást jídelního lístku mnohých kaváren a restaurací. Základem dobrého snídaňového menu jsou čerstvé, kvalitní suroviny, pestrost a nutriční vyváženost. Někdy stačí přidat pár netradičních ingrediencí, které promění i obyčejné müsli nebo wafle ve speciální lahůdku. Pomalou a bohatou snídani si ale samozřejmě můžete dopřát i doma. Jde jen o to, udělat si na ni čas a vychutnat si ji společně se svými blízkými. Dobrou chuť!
Tip na vydatnou snídani: „Shakshuka“
Na 2 porce potřebujeme:
- 3 vejce
- 1 cibuli
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 červenou papriku
- 1 stroužek česneku
- 1/8 l červeného vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku koriandru, 1 lžičku mletého kardamomu, ½ lžičky skořice
- 1 lžíci třtinového cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- hrst čerstvé plocholisté petržele
- sůl, pepř
Příprava:
- Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na tenké plátky.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme cukr a necháme přibližně 1 minutu lehce zkaramelizovat. Přimícháme nakrájenou papriku a česnek. Poté okořeníme a směs podlijeme červeným vínem. Přidáme rajčata a rajský protlak, ztlumíme teplotu a necháme dalších 20-30 minut probublávat, dokud omáčka nezhoustne.
- Vše ještě jednou dobře promícháme, lžící do směsi vyhloubíme 3 menší důlky a do každého z nich roklepneme jedno vejce. Přikryjeme pokličkou a necháme ještě několik minut při nízké teplotě podusit.
- Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.
Ideální pro hladové světoběžníky: Tento recept původně pochází ze severní Afriky, ale dnes je populární především v Izraeli jako typické snídaňové jídlo. Výborně chutná s chlebovými plackami.
Zdravá a chutná snídaně z dm:

Podle chuti a nálady můžete ovocnou snídaňovou kaši dmBio s jablky, švestkami, meruňkami a chia semínky obohatit dalším čerstvým ovocem, oříšky nebo semínky.

Potřebujete dodat energii? Softie smoothie dmBio s jablečnou šťávou, kapustou, špenátem a ananasem v kombinaci s aloe vera a chlorelou je plné živin a hodí se i jako rychlá svačinka.