Tvarohový koláč s rebarborou
Osvěžující, lehce nakyslá chuť čerstvé rebarbory dodá tvarohovému moučníku ten správný šmrnc.
Přestože je rebarbora zelenina, používá se jako ovoce. Chutná lehce kysele a obsahuje velké množství vitamínu C. Sklízí se nejčastěji od dubna do června. Pokud ji zjara přikryjete, aby nepromrzla, lépe si uchová teplo slunečních paprsků a rychleji dozraje.
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 100 g másla
- 3 vejce
- 100 g dmBio cukru
- 1 sáček dmBio vanilkového cukru
- 500 g tvarohu
- 80 g krupice
- 1 lžičku dmBio prášku do pečiva
- trochu ovocné šťávy nebo mléka
- 1 kg rebarbory (případně jiného ovoce podle chuti)
- máslo a strouhanku k vymazání a vysypání formy
Příprava:
- Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Máslo necháme rozpustit. Z vajíček oddělíme žloutky, které smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, máslem a tvarohem. Krupici smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Přilijeme trochu mléka či ovocné šťávy, aby bylo těsto spíše řidší. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.
- Rebarboru (či jiné ovoce) nakrájíme na středně velké kousky. Na dno koláčové formy rozetřeme vrstvu těsta, na ni rovnoměrně rozmístíme ovoce a zalijeme zbývajícím těstem, které rozetřeme dohladka.
- Pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut do zlatohněda. Pokud použijeme mražené ovoce, je třeba prodloužit dobu pečení asi na 1 hodinu. Koláč je hotov, jakmile se vrchní těsto začne nadouvat. Znamená to, že je dobře propečený.
Tip: Při použití jiného druhu ovoce nebo kompotu můžete jeho kyselost upravit podle chuti přidáním cukru nebo medu.