Vaření místo vyhazování: Zero waste recepty
Se snahou využít všechny části surovin a vyprodukovat při tom co nejméně odpadu proniká zero waste trend i do vaření.
Zelné lasagne
Doba přípravy: 1 hodina
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 150 g zelných listů (cca 10 kousků)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- trochu slunečnicového oleje
- 50 g sójového granulátu (případně 100 g tofu nebo 100 g vařené čočky)
- sušené bylinky, například oregano,
tymián, rozmarýn - 200 ml pasírovaných rajčat
- trochu červeného vína podle potřeby
- 50 g slunečnicových semínek
- 150 ml vody
- 2 lžičky drožďových vloček
- 1 lžičku kaparů
- 1 lžičku vody z kaparů
Příprava:
- Troubu předehřejte na 180 °C. V hlubokém hrnci přiveďte k varu vodu se špetkou soli. Z košťálu oloupejte lístky zelí. Košťál nakrájejte nadrobno a nechte si jej stranou, později jej budete potřebovat. Zelné listy nechte dvě minuty v osolené vodě blanšírovat a poté je zchlaďte ve studené.
- V hlubší pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a přidejte nadrobno nakrájený košťál a opečte. Sójový granulát namočte a nechte okapat. Přidejte do pánve a důkladně opečte. Poté přidejte pasírovaná rajčata a víno a nechte 10 minut dusit.
- Abyste vytvořili bešamelovou omáčku, rozmixujte do krémového pyré slunečnicová semínka, 150 ml vody, drožďové vločky, kapary a vodu z kaparů. Podle chuti a potřeby přidejte sůl,
vodu či vodu z kaparů. - Do vymazané formy vyskládejte zelné listy, na ně dejte část omáčky a poté bešamel a postupně tyto tři vrstvy střídejte tak, aby poslední vrstvu tvořil bešamel.
- Pečte v troubě cca 30 minut, dokud se nahoře nevytvoří světle hnědá krusta.
Oříškové těstoviny
Doba přípravy: 1 hodina plus 30 minut na zchladnutí
Na 20 taštiček budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g mouky a trochu na pomoučení podložky
- 100 ml vody
- 1 lžičku soli
- 2 lžíce olivového oleje
Na náplň:
- 150 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 větvičky máty (čerstvé nebo sušené)
- 1/2 svazku pažitky (nebo 2 jarní cibulky)
- sůl
- muškátový oříšek
Na ořechovou náplň:
- 200 g lískových oříšků
- 800 ml vody
Příprava:
- Lískové oříšky opražte nasucho v pánvi, dokud nezačnou vonět. Poté je společně s 800 ml vody rozmixujte do jemného pyré. Přes plátýnko vymačkejte ze směsi zbytky vody a směs si nechte na straně pro další použití.
- Na těsto smíchejte v míse mouku se solí, vytvořte uprostřed směsi důlek a do něj nalijte olej a vodu. Pomocí vidličky promíchejte všechny suroviny a poté vyklopte směs na pomoučenou podložku, kde rukama hněťte, dokud nevznikne kompaktní hladké těsto. Těsto vložte do uzavírací nádoby a nechte 30 minut odpočinout v ledničce.
- Bylinky nasekejte najemno. Brambory uvařte doměkka, oloupejte a rozmačkejte pomocí šťouchadla. Brambory promíchejte s bylinkami, rozmixovanými oříšky, solí a muškátovým oříškem.
- Z těsta si oddělte porci velkou zhruba jako meruňka a rukou splácněte, poté nechte dvakrát až třikrát projet strojkem na těstoviny na 1. stupeň. Postupně si takhle zpracujte celé těsto a z plátů vykrajujte skleničkou jednotlivá kolečka na taštičky.
- Na každé kolečko vložte náplň v množství velikosti zhruba vlašského ořechu. Poté okraje těsta trochu navlhčete vodou a přehněte kolečko napůl, takže vám vznikne tvar půlměsíce. Okraje přimáčkněte vidličkou.
- V hrnci přiveďte slanou vodu k varu a těstoviny v ní vařte cca 4 minuty. Ve vedlejší pánvi si rozhřejte olej a uvařené těstoviny vkládejte z hrnce rovnou do pánve. Těstoviny opečete podle chuti a také můžete posypat strouhankou. K chodu se jako příloha hodí čerstvý listový salát.
Květáková pomazánka
Doba přípravy: 20 minut
Budete potřebovat:
- 100 g slunečnicových semínek
- 1 mrkev
- 180 g květáku (zhruba půl hlávky)
- 1 špetku kajenského pepře
- 1 stroužek česneku
- 1 kapku octa (případně citronové šťávy)
- 4 lžičky drožďových vloček
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky červené papriky
- 1 lžičku hořčice
- 1 lžičku soli
Na chlebové chipsy:
- 1/2 bagetky nebo bílého chleba z předešlého dne
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky sušených bylinek nebo koření
Příprava:
- Slunečnicová semínka namočte v teplé vodě.
- Mrkev a květák nakrájejte na stejně velké kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a nechte trochu vychladnout. Slunečnicová semínka také slijte a spolu se zeleninou a všemi ostatními surovinami rozmixujte do hladkého pyré. Dochuťte solí, pepřem a octem nebo citronem.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Chléb nebo bagetku nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte olej s bylinkami a kořením podle chuti a olejem pokapejte pečivo.
- Plátky pečiva naskládejte na pečicím papírem vyložený plech a opečte dokřupava.