Naše verze veganské zmrzliny a nanuků vás nadchne svou chutí i jednoduchou přípravou, k níž nepotřebujete ani zmrzlinovač. Postačí vám čerstvé suroviny, mixér, mrazák a samozřejmě chuť na zmrzlinu.

Ledová pochoutka: Krémová kokosovo-mandlová zmrzlina

Co volá po létě víc než exotická chuť kokosu? Už jen jeho vůně v nás vzbuzuje letní snění: Palmy, pláž a chladivá zmrzlina jsou vše, co si v horkém letním dni přejeme. S naším receptem si můžete pochutnat právě na zmrzlině.

Suroviny:

  • 600 ml (veganského) jogurtu
  • 300 ml kokosového mléka
  • 200 ml kokosové alternativy smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 1 vanilkový lusk


Příprava:

  1. Kokos a nasekané mandle opražte na pánvi dozlatova a poté nechte dobře vychladnout.
  2. V míse smíchejte jogurt a moučkový cukr. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrabte z něj dužinu a přidejte ji do jogurtu. Opět promíchejte.
  3. Následně do jogurtu vmíchejte kokosové mléko, kokosovou alternativu smetany, opražený kokos a mandle.
  4. Směs rozmixujte, nalijte do krabičky a vložte do mrazáku alespoň na tři hodiny. Průběžně zmrzlinu promíchejte, abyste zabránili tvorbě ledových krystalků.

Tip:
Před podáváním zmrzlinu na chvilku vyndejte z mrazáku, díky tomu se bude lépe porcovat do kopečků. Ty podávejte v rozříznutém kokosu.

Ovocné osvěžení: melounové nanuky

Meloun je v létě nejen skvělým prostředkem k uhašení žízně, ale také dobrým základem pro osvěžující vodní nanuky. A samozřejmě veganské. Kromě surovin níže potřebujete jen mixér, formičky na zmrzlinu a mrazák. Díky (veganskému) jogurtu a kiwi vypadají nanuky jako malé kousky melounu na špejli. Ideální pro příští zahradní party, co říkáte?

Suroviny na osm nanuků:

  • 1 kg melounu
  • 150 g (veganského) jogurtu
  • 2 kiwi
  • 1 polévková lžíce čokoládových kousků

Příprava:

  1. Meloun oloupejte, odstraňte z něj semínka a dužinu rozmixujte. Vmíchejte kousky čokolády a směsí naplňte formičky do 2/3. Pak do nich ponořte tyčinky na držení nanuků a vložte je asi na hodinu do mrazáku.
  2. Na zmrzlý meloun dejte 1–2 lžičky (veganského) jogurtu a opět nechte další hodinu tuhnout.
  3. Kiwi oloupejte a rozmixujte. Vzniklým pyré vyplňte formičky až po okraj a vložte na pět hodin do mrazáku.


Pokud dáváte přednost zmrzlině bez cukru, můžete čokoládové kousky jednoduše vynechat nebo je nahradit kousky čokolády bez cukru. A podle toho, zda si chcete zmrzlinu vychutnat jako veganskou, můžete použít veganský, nebo živočišný jogurt.