Vyrobte si lipový sirup & třezalkový olej
Na našich loukách a v lesích roste bohatství v podobě květin, bylinek a stromů. Lípy jsou aktuálně v plném květu. A třezalka tečkovaná se už také chystá ukázat se nám v celé své kráse.
Vzpomínáte si na ten pocit, když jste poprvé připravili něco chutného z bylinek nebo ovoce, které jste sami nasbírali? Radost a hrdost jsou v tu chvíli nepopsatelné. A potěší vás mnohem více než nákup hotových produktů.
Letní, ovocný sirup z lipových květů
Suroviny
-
2 hrsti lipových květů (čerstvě natrhaných)
2 bio citrony (bez kůry)
1 litr vody
1 kg cukru
Příprava
- Květy lípy sbírejte za teplého, slunečného, avšak ne příliš horkého dne. Nejlépe je stříhejte nůžkami a ukládejte do látkového sáčku nebo košíku.
- Než začnete vařit, připravte si všechny potřebné věci – čistou a vyčištěnou zavařovací sklenici (objem 1,5 l), omyté citrony, květy lípy, nůž a prkénko na krájení.
- Z květů odtrhněte stonky a listy, citrony nakrájejte na plátky a naskládejte je spolu s lípou do sklenice. Do směsi přidejte malou část cukru.
- Květy a citrony zalijte vodou. Uzavřenou sklenici uložte na chladném a tmavém místě na dva až tři dny. Sklenici občas pečlivě protřepejte.
- Po několika dnech barva mírně zežloutne. V tu chvíli nastává čas tekutinu scedit. Poté ji přiveďte k varu spolu se zbývajícím cukrem, dobře promíchejte a ještě horkou ji nalijte do lahve na sirup. Jakmile sirup vychladne, uložte ho na chladné místo. Vydrží až rok.
Tento sirup se dokonale hodí k perlivé vodě. Jako osvěžující aperitiv ho zase můžete smíchat se sektem. Dětem ho můžete podávat při nachlazení.
Vzhled a účinky lípy
Květy se vyznačují dlouhými, úzkými lístky, z nichž se později pomocí vzduchu přenáší zralé plody pro další výsev. Společně s těmito jednotlivými lístky vyrůstá také stonek, na němž se rozprostírá více drobných, světle žlutých kvítků s mnoha drobnými tyčinkami.Květům lípy lidé odpradávna přisuzují zklidňující, uvolňující a bolest tišící účinky. Kromě toho by měla lípa podporovat pocení. Lipové květy ve formě čaje, tinktury a mastí se používají při horečce, kašli, bolestech v krku a uších nebo při potížích s usínáním a nervozitou.
Zklidňující třezalkový olej
Suroviny
- třezalka tečkovaná (čerstvě natrhaná)
- bio olivový olej
Příprava
- Třezalku si nasbírejte během slunných dní.
- Květy a lístky odtrhněte od stonku.
- Šroubovací sklenici naplňte do dvou třetin třezalkou.
- Třezalku zalijte olivovým olejem tak, aby byla úplně ponořená.
- Nechte šest týdnů louhovat na teplém a slunném místě a občas sklenici protřepejte.
- Olej, který se zbarví dočervena, sceďte a přelijte do tmavé lahve. Skladujte ho na tmavém místě při pokojové teplotě.
Třezalkový olej je díky svým zklidňujícím a protizánětlivým účinkům prospěšný při kožních potížích, jako jsou popáleniny, spálení od sluníčka či neurodermatitida, ale také při bolesti svalů a pohmožděninách.
Vzhled a účinek třezalky
Listy třezalky mají elipticko-vejčitý tvar, jsou asi tři centimetry dlouhé a leží proti sobě na dvouramenném stonku. Na světle jsou na okrajích listů patrné tmavé skvrny. Květy mají žlutou barvu a hvězdicovitý tvar.Třezalka tečkovaná může například ve formě kapslí pomáhat na zlepšení nálady. Ve formě oleje pomáhá zmírňovat bolesti svalů i nervů a má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Třezalkový olej můžete používat i na dětskou pokožku – například jako prevenci i hojení při opruzeninách.