Zelený chřest: Dva lahodné recepty se zaručeným úspěchem
Aaaa, jak to voní. Zelený chřest je všestranně použitelný a chutná jednoduše výborně. Naše dva recepty na zelený chřest do trouby přinesou na váš talíř rozmanitost. Začínáme frittatou ze zeleného chřestu se sýrem, která je ideální na dlouhou snídani nebo lehký oběd. Zelený chřest podáváme také křupavý zapečený v troubě s vlašskými ořechy a parmezánem – mňam...
Pečený zelený chřest: Tyto dva recepty jsme si oblíbili
Ingredience na 4 porce frittaty se zeleným chřestem a sýrem
- 6 vajec
- 150 ml mléka
- 50 g strouhaného parmezánu
- 50 g ricotty
- 40 g strouhaného aromatického sýra, např. Gruyère
- pepř z mlýnku
- 1–2 lžíce kopru (nasekaná horní část)
- 500 g zeleného chřestu
- 3 jarní cibulky
- 150 g datlových rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 hrsti rukoly
- 1 lžíce bílého vinného octa
Příprava frittaty se zeleným chřestem a sýrem
1. Předehřejte troubu a vyšlehejte vejce
Troubu předehřejte na 200 °C horní a dolní ohřev. Vejce rozšlehejte s mlékem, polovinou parmezánu, ricottou a nastrouhaným výrazným sýrem a dochuťte solí, pepřem a koprem.
2. Zeleninu omyjte a nakrájejte do požadovaného tvaru
Chřest omyjte a spodní třetinu oškrábejte, dřevnaté konce odkrojte. Nakrájejte chřest na šikmo na zhruba 2 cm dlouhé kousky. Očistěte jarní cibulku, omyjte ji a světlou část nakrájejte na cca 2 cm dlouhé kousky a zelenou část na kolečka. Rajčata omyjte a podélně rozkrojte napůl. V pánvi vhodné do trouby (cca 26 cm ø) rozpalte 1 lžíci oleje a chřest na středním plameni zhruba 3 minuty restujte. Přidejte jarní cibulku a krátce ji orestujte, poté vše osolte a opepřete.
3. Připravte frittatu v troubě
Přilijte vaječnou směs a vařte na mírném ohni asi 2 minuty, poté posypte zbylým parmezánem a pečte frittatu v troubě přibližně 20 minut na mírném stupni, dokud směs neztuhne.
4. Připravte salát a podávejte frittatu
Mezitím opláchněte rukolu, osušte ji a odstraňte hrubé stonky. Smíchejte ocet se zbylým olejem, solí a pepřem. Na talíř naservírujte frittatu s chřestem a sýrem. Přidejte rukolu a rajčata, zakápněte dresinkem a servírujte.
Ingredience na čtyři porce zeleného chřestu s vlašskými ořechy a parmezánem
- 1 kg zeleného chřestu
- 2 lžíce olivového oleje, a na vymazání plechu
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 2–3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce bílého balzamikového octa
- sůl
- pepř z mlýnku
- 40 g hoblinek parmezánu
Příprava zeleného chřestu s vlašskými ořechy a parmezánem
1. Předehřejte troubu a upečte chřest
Troubu předehřejte na 220 °C horní a dolní ohřev. Chřest omyjte, spodní třetinu oškrábejte a odkrojte suché konce. Pečicí plech lehce potřete olejem a rozložte na něj chřest. Chřest zakápněte olivovým olejem a vložte do trouby na 8–10 minut.
2. Přidejte vlašské ořechy a podávejte s parmezánem
Chřest posypte vlašskými ořechy a pečte ještě přibližně 5 minut. Pokapejte citronovou šťávou a octem, osolte a opepřete a podávejte posypané hoblinkami parmezánu.