3 recepty na lahodné polévky nabité vitamíny
Jaro už vysílá své první posly. Na bylinky a lokální zeleninu ze zahrádky nebo farmářských trhů si ale ještě chvilku počkáme. Do té doby vyzkoušejte některou z polévek, které nejen lahodně chutnají, ale také vás skvěle zahřejí, dodají vám sílu a nastartují imunitní systém.
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny pro 4 osoby:- 1 lžíce olivového oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- 1 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 2 jarní cibulky
- 500 g brambor
- 150 g rukoly (pár lístků si nechte na ozdobu)
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
Příprava:
- Oloupejte a nakrájejte cibuli. Celer nakrájejte na kousky, mrkev na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Jarní cibulku nakrájejte na tenké proužky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a celer (3 minuty).
- Přidejte mrkev a brambory a smažte další dvě minuty. Pak podlijte vývarem a vařte 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rukolu a vařte další tři minuty. Následně polévku rozmixujte, přilijte do ní kokosové mléko, citronovou šťávu a nastrouhaný zázvor.
- Dochuťte solí a pepřem, nalijte do misek a ozdobte jarní cibulkou, rukolou a pepřem.
Doba přípravy: 20 minut
Suroviny pro 4 osoby:- 2 lžičky kokosového oleje
- 3 lžičky zázvorové šťávy
- 1–3 lžíce citronové šťávy
- 200 ml kokosového mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 špetka třtinového cukru plus trochu na dochucení
- 1 hrst lískových oříšků
- 1 lžička ghí
- 6 stonků citronové trávy
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 800 g mraženého hrášku
- 400 g filé z candáta s kůží
- 2 snítky máty
- sůl
- pepř
Příprava:
- Hrách rozmrazte. Citronovou trávu omyjte a vyberte z ní čtyři nejtenčí stonky a dejte si je stranou. Zbývající dva stonky podélně naklepejte hřbetem nože nebo polévkovou lžící a každý nakrájejte na 3 díly. Oloupejte šalotku a česnek.
- V hrnci rozehřejte kokosový olej a po dobu čtyř minut v něm smažte šalotku a česnek, dokud nezprůsvitní. Přidejte hrášek a kousky citronové trávy a restujte 2–3 minuty. Přidejte cukr, zázvorovou šťávu, lžíci citronové šťávy, kokosové mléko a vývar. Vše přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud hrášek nezměkne.
- Mezitím opláchněte candáta ve studené vodě, osušte kuchyňskou utěrkou a zkontrolujte, zda nemá kosti. Nakrájejte ho na 16 stejných kousků a na každou z tyčinek z citronové trávy napíchněte 4 kousky. Lískové oříšky nasekejte nahrubo a opečte je dozlatova na nepřilnavé pánvi bez tuku, pak je dejte stranou. Mátu omyjte, osušte a lístky jemně nasekejte.
- Citronovou trávu vyjměte z polévky, polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Podle chuti dochuťte zbylou citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte ghí a rybí špízy v něm na středním plamenu smažte čtyři minuty ze všech stran.
- Hráškovou polévku rozdělte do hlubokých talířů nebo misek, na každou dejte špíz z candáta, posypte opraženými lískovými oříšky a podávejte ozdobené mátou.
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny pro 4 osoby:- 4 červené řepy
- 2 kořenové petržele
- zeleninový vývar
- trochu zakysané smetany
- trochu nahrubo nastrouhaného křenu
- sůl
- černý pepř
Příprava:
- Červenou řepu oloupejte a petržel nakrájejte na větší kousky.
- Vložte zeleninu do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a vařte 15–20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne.
- Polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem. Po nalití do talířů posypejte křenem a ozdobte zakysanou smetanou.
Jak zachránit nepovedené polévky?
Nehody se čas od času stávají i těm nejlepším kuchařům. Těmito jednoduchými triky se vám podaří polévku zachránit.Polévka je přesolená?
Do polévky přidejte syrovou bramboru, která absorbuje sůl. V případě potřeby přilijte ještě vodu, mléko nebo smetanu podle typu polévky. Pomoci může také něco kyselého, například ocet nebo citronová šťáva, a trocha cukru.
Polévka je příliš pikantní?
V tomto případě vás zachrání mléčné produkty, které neutralizují pálivost. Případně můžete přidat trochu oleje, protože kapsaicin zodpovědný za pálivost se rozpouští v tucích, takže se spolu s ním shromáždí na povrchu a dá se z polévky odstranit.Polévka je připálená?
Pak ji v žádném případě nemíchejte, jinak se spálené kousky ze dna hrnce dostanou do celé polévky a už ji nezachráníte. Lepší je hned ji přelít do jiného hrnce a v něm pokračovat ve vaření.Také jste propadli polévkové mánii? Spoustu užitečných ingrediencí seženete také na dm online shopu.