Florentýnská vejce: Náš nový oblíbený brunch
Brunch potěší každého širokou nabídkou pokrmů. Kromě čerstvého pečiva, pomazánek, ovoce a zeleniny je obvykle nezbytností i chutný vaječný pokrm. Pokud chcete kromě klasického vaječného chodu vyzkoušet i sofistikovanější pokrmy, náš recept na florentýnská vejce je správnou volbou. V této vaječné variaci se pošírované vejce, křupavý toast a čerstvý špenát setkávají se smetanovou holandskou omáčkou.
Florentýnská vejce
Ingredience na 4 porce
- 1 šalotka
- 1/2 stroužku česneku
- 250 g baby špenátu
- 4 plátky briošky nebo toastu
- 120 g másla
- 2 čerstvé žloutky
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- černý pepř
- 4 lžíce hráškových výhonků
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 vejce
- 50 ml bílého vinného octa
Příprava
1. Připravte šalotku, česnek a špenátŠalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte najemno. Špenát opláchněte ve studené vodě a osušte.
2. Příprava holandské omáčky
Máslo na holandskou omáčku rozpusťte v hrnci, žloutky smíchejte se 2 lžícemi vody v kovové misce a šlehejte nad horkou vodní lázní, dokud nezhoustnou. Po kapkách vmíchejte máslo. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Přikryjte a udržujte v teple.
3. Příprava výhonků a špenátu
Přiveďte k varu malý hrnec s vodou. Výhonky krátce blanšírujte a nechte dobře okapat. Na špenát rozehřejte v široké pánvi olej. Lehce v něm osmahněte šalotku. Na ně rozprostřete špenát, přikryjte a nechte zavadnout. Osolte a okořeňte.
4. Pošírovaná vejce
Mezitím v hrnci svařte 1 a 1/2 l vody s octem a připravte vejce. Vejce rozklepněte jedno po druhém a každé přesuňte do sklenice nebo malé misky. Odstavte hrnec z ohně, aby se voda již nevařila. Promíchejte ji dřevěnou lžící, aby se vytvořil mírný vír. Vejce pomalu jedno po druhém vsuňte do vody. Lžící táhněte bílek kolem žloutku. Vraťte pánev na oheň a vejce pošírujte 4 až 5 minut.
5. Servírování florentýnských vajec
Toasty opečte dozlatova a rozložte na ně špenát. Děrovanou lžící vyjměte pošírovaná vejce, nechte je okapat a položte je na špenát. Podávejte s holandskou omáčkou a hráškovými výhonky.