Jak připravit dýňový koláč?
Máte chuť na dýni, ale toužíte po něčem jiném než po dýňové polévce? Vyzkoušejte náš recept na lahodný dýňový koláč.
Recept na dýňový koláč: Lahodný podzimní dezert
Ingredience na koláčovou formu (⌀ cca 22 cm)
- 175 g mouky
- 75 g másla (a na vymazání formy)
- 4 vejce
- špetka soli
- 50 g cukru
- sušenou luštěninu
- 600 g dužiny z muškátové dýně
- 150 g hnědého cukru
- 1 lžíce škrobu
- 300 g smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice (např. od dmBio)
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky perníkového koření
Příprava dýňového koláče
Příprava těstaZ mouky, másla, vejce, soli a 50 g cukru vypracujte hladké těsto, do kterého v případě potřeby přidejte trochu studené vody. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie nebo voskovaného ubrousku (udržitelnější varianta) a dejte na cca 30 minut do chladu.
Dušení dýně a předehřátí trouby
Dužinu dýně nakrájejte na kostky a vložte ji do hrnce spolu se 100 ml vody. Nechte cca 15 minut dusit pod pokličkou, dokud není dýně měkká. Dobře sceďte, rozmixujte na jemné pyré a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C (horní a dolní ohřev). Koláčovou formu (⌀ cca 22 cm) vymažte máslem.
Předpečení těsta
Rozválejte těsto a vyložte jím formu (na dně a po okrajích formy jemně přimáčkněte). Přikryjte pečicím papírem, posypte sušenými luštěninami a pečte v troubě na střední příčce cca 10 minut. Luštěniny a pečicí papír odstraňte a těsto nechte mírně vychladnout.
Příprava dýňového pyré a dopečení koláče
Dýňové pyré spolu s hnědým cukrem, škrobem, 150 g smetany ke šlehání, 3 vejci, muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem umíchejte dohladka. Směs nalijte na křehké těsto a pečte v troubě na střední příčce cca 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Tip na servírování
Před podáváním do tuha ušlehejte 150 g šlehačky. Šlehačkou naplňte zdobicí sáček se zoubkovanou špičkou a na koláči jím vytvořte drobné šlehačkové kopečky. Podávejte posypané perníkovým kořením.
Zelenina v koláči? Ano, prosím
Spojení zeleniny a koláče není tak docela neobvyklé. Zejména když se o zeleninu vlastně ani nejedná. Dýně se řadí mezi plodovou zeleninu, je to tedy kombinace ovoce a zeleniny. Muškátová dýně v našem receptu svou jemně pikantní chutí připomíná muškátový oříšek. V obchodě nebo na trhu ji snadno poznáte podle zelenobéžové až matně žluté barvy a žebrovaného tvaru. Dýně je mimo jiné skvělá také pro přípravu dýňového chutney.
Nastává období dýňového koření
Od chvíle, kdy se dýňové latte stalo populárním, našlo si dýňové koření místo i v našich kuchyních. Kromě teplých nápojů ho lze použít na pečení či do vydatných pokrmů, jako jsou polévky a kari.
DIY: Směs na dýňové koření
Ingredience na cca 150 g
- 4 lžíce skořice (např. od dmBio)
- 2 lžíce mletého nového koření
- 2 lžíce mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžička mletého hřebíčku
Příprava směsi na dýňové koření
Namleté koření vložte do mísy a důkladně promíchejte. Poté jej uskladněte ve vzduchotěsné sklenici se šroubovacím uzávěrem.
Nemůžete se nabažit dýně?
Vyzkoušejte tento lahodný recept na cizrnové kari. Některé dýně nejsou jedlé a slouží jen k ozdobě. V tomto článku se dozvíte jak vydlabat dýni a vytvořit si tak dokonalou podzimní a halloweenskou dekoraci.