Květinová focaccia: Zahrádka na chlebu
V létě to chce trochu fantazie, abyste svým hostům neservírovali na letní párty stále to samé. S naší květinovou focacciou vykouzlíte louku přímo na chlebu a nadchnete každého. Samozřejmě ji servírujte se sezónní zeleninou.
Chcete pro své hosty přichystat něco opravdu speciálního, na čem si pochutnají i vegetariáni? Pak vyzkoušejte naši květinovou focacciu, která je chuťovou lahůdkou a zároveň pastvou pro oči. Protože jak všichni víme, jíme také očima.
Podávat ji můžete teplou, ale připravit se dá i den předem. Tento chléb se skvěle hodí jako příloha k dipu nebo grilovaným specialitkám. Vzít ji můžete s sebou k vodě i na letní piknik. A při správném skladování vám vydrží i několik dní.
Na květinovou focacciu potřebujete jen základní těsto, trochu trpělivosti a čerstvou letní zeleninu. Nejlépe přímo ze zahrádky nebo z farmářského trhu. Při dekorování pak popusťte uzdu své kreativitě.
Na ozdobu:
Čerstvá zelenina (papriky, rajčata, cibule, houby, česnek atd.) a bylinky (např. pažitka, směs italského bylinkového koření) podle chuti.
Podávat ji můžete teplou, ale připravit se dá i den předem. Tento chléb se skvěle hodí jako příloha k dipu nebo grilovaným specialitkám. Vzít ji můžete s sebou k vodě i na letní piknik. A při správném skladování vám vydrží i několik dní.
Na květinovou focacciu potřebujete jen základní těsto, trochu trpělivosti a čerstvou letní zeleninu. Nejlépe přímo ze zahrádky nebo z farmářského trhu. Při dekorování pak popusťte uzdu své kreativitě.
Recept na květinovou focacciu
Suroviny
Na těsto:- 500 g pšeničné hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 350 ml vlažné vody
- 1 špetka soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce olivového oleje
Na ozdobu:
Čerstvá zelenina (papriky, rajčata, cibule, houby, česnek atd.) a bylinky (např. pažitka, směs italského bylinkového koření) podle chuti.
Příprava
- V míse smíchejte mouku, droždí, špetku soli a lžičku cukru.
- Přidejte 350 ml vlažné vody a lžíci olivového oleje.
- Těsto dobře prohněťte.
- Pak vezměte plech a vyložte ho pečicím papírem. Můžete ho také potřít olivovým olejem.
- Těsto propracujte válečkem a položte ho na plech. Nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Mezitím si připravte zeleninovou ozdobu. Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky vhodné pro zdobení.
- Po hodině můžete těsto obložit zeleninou a bylinkami.
- Pečte při teplotě 210 °C na prostředním roštu asi 20 minut.