Mochi zmrzlina
Balení zmrzliny mochi je již opět prázdné, protože ty malé, zmrzlinou plněné kuličky z rýžové mouky byly příliš chutné. Navštěvu vaší oblíbené japonské restaurace kvůli doplnění zásob v nejbližší době neplánujete? Nevadí, my vám s tím pomůžeme. S naším jednoduchým receptem a trochou trpělivosti můžete zmrzlinu mochi vykouzlit v pohodlí vaší kuchyně.
Mochi zmrzlina – japonský zmrzlinový dezert
Když se řekne Japonsko, většinu z nás napadne mnoho tamních tradic, které se začaly odrážet i v naší kultuře. Příkladem je umělecká technika Kintsugi, čaj matcha nebo oblíbená pochoutka sushi. Také naše oblíbené dezerty mochi pocházejí z Japonska, kde se podávaly k čaji. Jako letní zmrzlinový dezert se ale objevily až v Kalifornii – tento geniální nápad Francese Hashimota tak ukázal již zmiňovaný odraz Japonska v cizí kultuře a dokonale tím propojil kulturu japonskou a americkou.Recept na zmrzlinu mochi
Zmrzlinu mochi můžete vyzkoušet ve všech možných příchutích, zde se vaší kreativitě téměř žádné meze nekladou. V našem receptu používáme borůvky, ale doporučujeme vyzkoušet také maliny nebo jahody. Ať už zvolíte jakékoliv přísady, tento exotický dezert musíte jednoznačně ochutnat.Potřebné přísady:
Těsto na mochi:- 300 g lepkavé rýžové mouky
- 200 ml vody
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce rozmačkaných borůvek na zabarvení
- tapiokový škrob
Náš tip:
K přípravě těsta je důležité použít lepkavou rýžovou mouku. S klasickou rýžovou moukou by tento recept nebyl úspěšný. Lepkavou rýžovou mouku lze sehnat v asijských obchodech nebo online.
Zmrzlinová náplň:
Potřebné přísady a postup přípravy na přípravu zmrzlinové náplně naleznete v našem receptu: „Zdravé, veganské a dobré: Jak na zmrzlinu bez zmrzlinovače“.
Náš tip:
Místo strouhaného kokosu a mandlí můžete použít pár lžic rozmačkaných malin. Jako sladidlo lze použít trochu rýžového sirupu. V každém případě se ujistěte, že je zmrzlina před vložením do mochi kuliček dostatečně zmrzlá.
Postup přípravy
- Zmrzlinovou náplň si připravte podle výše uvedeného receptu. Nechte ji dostatečně zmrazit (nejlépe den předem).
- Ze zmrzliny vytvořte malé kuličky, které poté vložte znovu do mrazáku.
- Pro vytvoření těsta smíchejte pomocí kuchyňské stěrky lepkavou rýžovou mouku s vodou, moučkovým cukrem a rozmačkanými borůvkami.
- Připravte si vodní lázeň. Při střední teplotě těsto nad vodní lázní zpracujte do velké kuličky.
- Kuchyňskou desku posypte dostatečným množstvím tapiokového škrobu a těsto vyválejte válečkem.
- Jakmile těsto vychladne, rozkrájejte ho na čtverečky. Doprostřed každého čtverečku dejte jednu zmrzlinovou kuličku.
- Rychle a s velkou opatrností zabalte zmrzlinu do těsta tak, aby vznikly mochi kuličky.
- Poté znovu zamrazte, nebo rovnou podávejte. Mňam!