Recepty na ředkvičkové pesto a pomazánku
Ředkvičky jsou zdravé
Ředkvičky jsou bohaté na vitamín C a jejich hořčičné oleje mohou zabránit nachlazení a infekcím močového měchýře. Obsahují draslík, který prospívá srdci, svalům a nervům. Draslík hraje také důležitou roli ve vodní a acidobazické rovnováze těla. Pokud však máte akutní žaludeční a střevní potíže, měli byste se ředkvičkám vyhnout, protože hořčičné oleje mohou dráždit žaludeční sliznici.
Dva jarní recepty z ředkviček
Do našich jarních receptů určitě použijte čerstvé bio ředkvičky. Možná si ředkvičky dokonce sami pěstujete na zahradě nebo na balkoně?
Recept na ředkvičkovou pomazánku
Doba přípravy:
15 minut
Složení:
- 1 svazek čerstvých bio ředkviček
- 250 g tvarohu
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce jogurtu
- sůl (např. z dmBio)
- pepř
- pažitka
Příprava:
- Ředkvičky důkladně omyjte.
- Z ředkviček odstraňte zelené listy. Pokud jsou ještě čerstvé, můžete z nich později připravit ředkvičkové pesto.
- Ředkvičky nakrájejte na malé kostičky.
- V míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a jogurtem, přidejte nakrájené ředkvičky. Vše dobře promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem a posypte pažitkou.
Recept na veganské ředkvičkové pesto
Od nynějška už se listy ředkviček nebudou vyhazovat. Pro uvědomělý a udržitelný přístup k potravinám z nich jednoduše připravíte čerstvé ředkvičkové pesto.
Doba přípravy:
15 minutSložení:
- 2 hrsti čerstvých listů z ředkviček
- 3 lžíce olivového oleje (např. z dmBio)
- 1 špetka soli (např. z dmBio)
- 30 g kešu oříšků (např. z dmBio)
- 1 zavařovací sklenice
Příprava:
- Čerstvé listy dobře omyjte a rozmixujte na kaši.
- Přidejte sůl a olivový olej.
- Nasekejte kešu oříšky a dobře promíchejte.
- Ředkvičkové pesto dejte do sklenice, uložte do lednice a do několika dnů spotřebujte.
Doporučení k podávání: Ředkvičkové pesto chutná výborně na plátku opečeného kváskového chleba.