Udržitelný domácí popcorn
Kdo by ji nemiloval? Tu vůni čerstvého popcornu. Ať už sladkého, slaného nebo kořeněného. V našem receptu si každý najde to své. Kromě toho je jeho příprava rychlá, jednoduchá, a navíc vhodná pro vegany. Zároveň snížíme spotřebu obalového odpadu a díky máslové alternativě, kterou budeme k výrobě popcornu používat, také CO2. Příjemnému filmovému večeru jako v kině odteď už nic nebrání.
Proč si děláme veganský popcorn sami
Kvůli životnímu prostředí
Kvůli drastickým klimatickým změnám trpí zemědělci v důsledku obtížnějších zemědělských podmínek. Zasažena jsou také kukuřičná pole. S naším domácím bio popcornem můžeme jednat alespoň trochu udržitelněji a ušetřit dlouhé dopravní cesty, aniž bychom se popcornu vzdali úplně.Když budeme „vyrábět“ svůj vlastní popcorn, omezíme tím, mimo jiné, plastový odpad, který v Česku ročně váží až 1,2 milionu tun. S jedním sáčkem zlatých zrnek můžeme rovnou naplnit několik sáčků popcornu. Pokud na domácí výrobu popcornu použijeme bio kukuřičná zrnka, obejdeme se také bez genetického inženýrství.
Proč bychom měli při výrobě popcornu využívat spíše veganské výrobky? Výroba másla produkuje velké množství skleníkových plynů, což značně ovlivňuje globální oteplování. Příkladem pro skvělou přírodní alternativu másla je například olivový olej, který má výrazně lepší environmentální rovnováhu.
Doma udělané prostě chutná nejlépe
Sladký, slaný, kořeněný, bylinkový, nebo s karamelem: Kreativitě se meze nekladou. Každý má chutě jiné, ale jistě si každý najde to své. Čerstvý domácí popcorn chutná skvěle na všechny možné způsoby. Proto je výbornou pochoutkou na příjemné filmové večery jak s rodinou nebo přáteli, tak i o samotě.
Jak na domácí veganský popcorn
Doba přípravy: 10 minutPotřebné přísady:
- Bio kukuřičná zrnka
- Olivový olej
- Sůl, cukr nebo koření dle gusta
Postup přípravy:
- Rostlinný olej rozehřejte v hrnci na střední teplotu.
- Přidejte kukuřičná zrna a hrnec přikryjte pokličkou.
- Počkejte, než uslyšíte první praskání kukuřičných zrn. Poté snižte na nejnižší teplotu. Dávejte pozor, abyste nic nepřipálili.
- Hotový popcorn nasypte do vaší oblíbené misky a posypte solí, cukrem nebo dalším libovolným kořením.
Karamelizovaná varianta
- Nejprve udělejte karamel: Zahřejte olej dle vlastního výběru s cukrem (např. třtinovým). Poté přidejte trochu vody a vařte, dokud nebude mít vaše směs krémovou konzistenci.
- Samotné zkaramelizování popcornu: Nechte hotový popcorn v hrnci, přidejte svou připravenou směs a jejím teplem popcorn zkaramelizuje.