Quinoa: S těmito 6 tipy vám bude chutnat!
Semínka quinoy již dávno dobyla i naše kuchyně a neměla by proto chybět v žádném zdravém jídelníčku. Na co bychom si měli dát při její přípravě pozor?
Vaření quinoy není tak snadné. Podobně jako u kuskusu je základem chuti správná příprava. Pokud se nám příprava povede, může chutnat nejen jako zdravá superpotravina: Quinoa mimo jiné dodává železo, je plná bílkovin, posiluje nervy a neobsahuje lepek - tedy žádnou pšenici. Semínka bohatá na živiny jsou proto ideálním základem pro snídaňovou kaši, exotické saláty nebo zdravé bowls.
Začneme tím nejdůležitějším: Před vařením propláchněte quinou studenou vodou, dokud není voda úplně čirá. Propláchnutím se vyplavují ze slupek všechny hořké rostlinné látky. Poté zalijte tato semínka plná energie dvojnásobným množstvím vody, přidejte špetku soli a přiveďte je k varu. Vaříme na mírném plameni s přikrytou pokličkou asi 15 minut, pak necháme 10 minut odstát, lehce promícháme - a hotovo!