Recepty na raclette
Díky této kreativní alternativě si můžete dezerty obzvlášť vychutnat: Sladký raclette vás okouzlí svou jemnou chutí. Po slané pochoutce stačí malé pánvičky jednoduše vymýt a naplnit je dobrotami, jako je ovoce, marshmallow nebo čokoláda. Pokud chcete, použijte mini lívanečník.
Nápady na sladký raclette - s palačinkovým těstem i bez něj
Recept na raclette s ovocem a sladkostmi
Suroviny
- máslo nebo olej, v případě potřeby nealkoholický likér
- zralé banány (tip – po usušení se z nich vytvoří křupavá poleva)
- jablka
- hrušky
- bobule, jako jsou borůvky či maliny (čerstvé nebo mražené)
- hořká čokoláda (s nejméně 50% obsahem kakaa)
- bílá čokoláda
- ořechy
- marshmallows
- máslové sušenky (s nápní nebo bez ní)
- (veganský) med, javorový sirup nebo jiné sirupovité sladidlo
Příprava sladkého raclette bez palačinkového těsta
1. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky
Jablka, hrušky a bobuloviny omyjte nebo rozmrazte. Banány oloupejte, podélně rozkrojte napůl a nakrájejte na kousky nebo plátky, stejně jako jablka a hrušky. Čokoládu nalámejte a v případě potřeby rozdrťte marshmallows. Vše naaranžujte do malých pánviček.
Tip: Na dm.cz najdete velké množství čokolád.
2. Naplňte pánvičky a položte je na sporák
Pánvičky potřete trochou másla nebo oleje, vhodný je také nealkoholický likér, například karamelový likér. Do pánviček vložte požadované ingredience, na dno dejte ovoce a na něj navrstvěte čokoládu nebo marshmallow. Poté posypte ořechy.
Naplněné pánvičky položte na sporák. Jakmile se čokoláda rozpustí, pánvičky vyjměte a obsah nechte na talíři mírně vychladnout.
Servírujte pokapané sirupem nebo medem.
Pokud si chcete připravit sladký sendvič z marshmallow a sušenek, vložte několik kousků marshmallow mezi dvě sušenky a vložte je do raclettové pánve. Marshmallow by neměly být příliš měkké a rozprostřít se po celé pánvi, protože by se mohly rychle připálit. Sendvič položte na talíř a nechte mírně vychladnout.
Doba přípravy: 20 minut
Raclette s palačinkovým těstem
Suroviny pro 12 pánviček
- máslo nebo olej, v případě potřeby nealkoholický likér
- 300 g mouky (např. přeničné mouky typu 405 neo 550)
- 4–5 vajec
- špetka soli
- 3 lžíce cukru, např. bio kokosový cukr dmBio
- 450 ml mléka (lze použít i mandlové mléko)
- ovoce dle vlastního výběru (vhodné je i sušené ovoce)
- čokoláda podle chuti (mléčná i tmavá)
- marshmallows
- ořechy
- med, javorový sirup nebo jiné sirupovité sladidlo
Příprava
1. Připravte si palačinkové těsto
V jedné míse smíchejte mouku, sůl a cukr a ve druhé míse rozšlehejte vejce a mléko. Přidejte k mouce a vymíchejte hladké těsto.
2. Naplňte pánvičky a dejte je na sporák
Pánvičky na raclette vymažte máslem, olejem nebo likérem a poté je naplňte přibližně 2 lžícemi palačinkového těsta. Poté přidejte ovoce, čokoládu, marshmallow, ořechy atd. podle chuti a pečte v pánvičkách, dokud se těsto nepropeče. Opatrně propíchněte párátkem – jakmile těsto přestane být řídké, můžete sladkou palačinku po mírném vychladnutí konzumovat.
Doba přípravy: 20 minut