Šťavnaté mrkvové muffiny
Zelenina v těstě na sladko? Od dob cuketových a rebarborových koláčů to už není žádná vzácnost – naštěstí. Díky zelenině jsou dezerty šťavnatější a bohatší na vitamíny, zatímco chuť zeleniny zůstává vždy příjemně v pozadí. Tyto mrkvové muffiny jsou miniaturní verzí oblíbeného mrkvového dortu a díky datlové polevě s krémovým sýrem jsou ozdobou každého velikonočního brunche.
Mrkvové muffiny s datlovou polevou ze smetanového sýra
Ingredience na 12 mrkvových muffinů
- trochu rostlinného oleje a mouky na vysypání plechu
- 2 mrkve
- 80 g rozinek
- 80 g pekanových ořechů
- 1 bio pomeranč
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 150 g měkkého másla
- 150 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce džusu nebo mléka
Poleva
- 100 g vypeckovaných sušených datlí
- 250 g smetanového sýra
- 125 g měkkého másla
Příprava mrkvových muffinů
1. Předehřejte troubu a připravte plech na pečeníPředehřejte troubu na horní a dolní ohřev na 180 °C. Jamky plechu na pečení muffinů vymažte olejem a vysypte moukou.
2. Připravte těsto na muffiny
Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Rozinky a pekanové ořechy nahrubo nasekejte. Pomeranč omyjte, osušte, kůru jemně nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kořením. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce a promíchejte. Přidejte sypkou směs a smíchejte s pomerančovou šťávou nebo kůrou, džusem/mlékem, mrkví, rozinkami a pekanovými ořechy.
3. Pečte muffiny
Těsto nalijte do jamek a pečte v troubě přibližně 25 minut. Vyjměte muffiny z trouby a nechte je vychladnout.
4. Příprava polevy a zdobení muffinů
Na polevu rozmixujte datle se 2 lžícemi horké vody v kuchyňském robotu, dokud nebudou lehce změklé. Přidejte smetanový sýr a máslo a rozmixujte do krémové konzistence. Muffiny potřete krémem.