Těstoviny z červené čočky s kurkumou a pohankou
Čočkové těstoviny jsou bezlepkovou alternativou pšeničných těstovin. Obsahují také o čtvrtinu méně sacharidů, ale jsou bohaté na vlákninu a rostlinné bílkoviny. Díky tomu jsou vhodným zdrojem bílkovin pro sportovce nebo pro veganskou stravu. Náš recept kombinuje čočku s pohankou a chutná jednoduše výborně – ať už držíte bezlepkovou dietu, nebo jen chcete vyzkoušet něco nového.
Bezlepkové a bohaté na bílkoviny
Takto snadno si můžete sami připravit bezlepkové čočkové těstoviny bohaté na bílkoviny.
Suroviny na čtyři porce
- 400 g těstovin z červené čočky (například bio fusilli z červené čočky bezlepkové od dmBio)
- sůl
- 250 g červených a žlutých cherry rajčátek
- 2 mrkve
- 2 šalotky
- 1–2 stroužky česneku
- 2–3 PL pohanky
- 2 PL olivového oleje
- 1 ČL kurkumy
- 2 PL rajčatového protlaku
- 100 ml pasírovaných rajčat
- černý pepř
- špetka chilli
- klíčky na ozdobu
Příprava
1. Uvařte těstoviny, připravte si zeleninuČočkové těstoviny uvařte al dente v osolené vodě podle návodu na obalu. Cherry rajčátka omyjte, osušte a rozpulte. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Pohanku krátce nasucho opražte na pánvi a dejte stranou.
2. Příprava omáčky
Na pánvi rozehřejte mrkev, olej, orestujte šalotku a česnek do průsvitna a posypte kurkumou. Vmíchejte rajčatový protlak a krátce poduste, poté vmíchejte scezená rajčata. Vše dochuťte solí, pepřem a chilli a asi 10 minut povařte. Vmíchejte cherry rajčátka a vařte ještě 1–2 minuty.
3. Smíchejte přísady
Těstoviny slijte a část vody z vaření si ponechte. Pohanku a omáčku smíchejte s těstovinami. V případě potřeby přilijte ještě trochu vody z vaření a podle chuti dochuťte.
Tip na přípravu: Abyste si je mohli vzít s sebou do práce nebo do školy, naplňte je do svačinových krabiček a před konzumací je ozdobte klíčky. A pokud spěcháte, další chutné omáčky k těstovinám najdete na dm.cz.