Tohle chutná dobře: Omeleta s cuketou a kozím sýrem
Vyvážená snídane nebo dokonalý brunch by se nemely obejít bez jedné konkrétní ingredience: Bez vajec. Smažená vejce, varená vejce a míchaná vejce jsou považovaná za klasiku na snídanovém stole. Co nám však chybí, je další klasika, a to omeleta. V tomto receptu je nadýchaný vajecný pokrm kombinovaný s cuketou a doplnený kozím smetanovým sýrem – jednoduché, a presto sofistikované.
Recept: Omeleta s cuketou a kozím sýrem
Ingredience na 2 omelety
- 50 g cukety
- 50 g pampeliškových listu
- 4 cerstvá vejce
- 3 lžíce šlehacky
- sul
- cerný pepr
- 2 lžíce másla
- 100 g cerstvého kozího sýra
- 1 lžicka citronové kury
- 1 lžíce lístku máty
- 2 lžíce olivového oleje
Príprava omelety s cuketou a kozím sýrem
1. Pripravte zeleninuCukety ocistete a nakrájejte na tenké plátky. Salát ocistete.
2. Pripravte omeletu
Rozbijte a oddelte vejce, žloutky vyšlehejte se šlehackou a bílky ušlehejte rucním mixérem. Vyšlehané bílky vmícháme do žloutku, osolíme a opepríme. Na vymazané pánvi (o prumeru asi 20 cm) rozpustíme 1 lžíci másla a pri strední teplote na nem krátce osmahneme polovinu plátku cukety. Na ne nalijte polovinu vajecné smesi. Prikryjte poklickou a nechte 4–5 minut ztuhnout. Omeletu opatrne otocte pomocí talíre. Vejce by nemelo být úplne ztuhlé, ale jen natolik, aby bylo na povrchu zlatavé.
3. Naaranžujte omeletu
Omeletu prendejte na nahrátý talír. Dvema lžickami na ni položte polovinu kozího sýra. Posypte citronovou kurou. Natrhejte nahrubo polovinu lístku máty a posypte jimi omeletu. Dochutte solí a peprem. Upecte další omeletu ze zbývajících ingrediencí. Soucasne na jiné pánvi rozehrejte olivový olej. Krátce v nem osmahnete pampeliškové listy, dokud nezavadnou. Osolte a opeprete a podávejte na omeletách.
Jak pripravit dokonalou omeletu
Podobne jako klasická míchaná vajícka lze i omelety kombinovat s ruznými prísadami. At už se jedná o sladkou, nebo slanou nápln – pri príprave omelet byste meli postupovat podle techto pokynu:
- Vhodná pánev: Pro nadýchaný výsledek musí být vajecná hmota a velikost pánve ve správném pomeru. Napríklad pánev o prumeru 20 cm je ideální pro dve vejce.
- Správná teplota: Aby omeleta príliš neztmavla, je vhodné predem zkontrolovat teplotu pánve. Nejjednodušší zpusob, jak to udelat, je dát do pánve trochu smesi. Pokud se ihned stáhne, je pánev príliš horká. V ideálním prípade by smes mela zacít mírne tuhnout.
- Neprevarujte je: Omelety se na talíri stále varí. Proto je vždy vyndejte z pánve o neco dríve.