Vaření marmelády: Tři tipy pro zdravý požitek
Ať už na chléb, ke kaši nebo v palačinkách: Uvařit si domácí marmeládu, stojí za to pro všechny znalce a milovníky ovoce. A co je na tom to nejlepší? Celá věc je přírodní, bez cukru a udržitelnější.
Stát na stromě, trhat švestky a hned je jíst: Téměř to až připomíná život v zemi hojnosti. Mnozí z nás stále vzpomínají na dětství, když úroda švestek naplnila kbelík. Marmeláda patří skoro na každý snídaňový stůl, a proto ji musíme také přidat do naší sbírky receptů. Než se pustíte do vaření, máme pro vás tři tipy, aby vaše vaření bylo co nejvíce přírodní.
Plody, které použijete pro marmeládu, by měly být zcela zralé. Zralé plody totiž obsahují více přírodního cukru a zajistí tak sladkost vaší marmelády. Ovoce sklizené v sousední vesnici nebo vámi samotnými v sobě totiž nese pocit štěstí a domova. Kromě toho snižuje ekologickou stopu. Jak tu vaši, tak i každé švestky.
Tři typy pro vaření přírodní marmelády
1. Regionální, zralé ovoce
Plody, které použijete pro marmeládu, by měly být zcela zralé. Zralé plody totiž obsahují více přírodního cukru a zajistí tak sladkost vaší marmelády. Ovoce sklizené v sousední vesnici nebo vámi samotnými v sobě totiž nese pocit štěstí a domova. Kromě toho snižuje ekologickou stopu. Jak tu vaši, tak i každé švestky.
2. Sterilní malé až středně velké sklenice
Při přípravě přírodní marmelády bez želírovacího cukru jsou nezbytné a velice důležité sterilní sklenice. Proč? Aby vaše švestková marmeláda i po otevření vydržela nejméně jeden dobrý týden v lednici. Malé až středně velké sklenice jsou ideální pro domácnost s jednou osobou. Při neotevření a uschovaní do regálu, kam se nedostane moc světla, se trvanlivost prodlouží až o tři měsíce.3. Alternativy želírovacího cukru
Med (ne veganský), kokosový nebo březový cukr, agáve a rýžový sirup nebo datlový sirup. Všechny tyto přísady vám skvěle poslouží při oslazení marmelády. Pro zahuštění jednoduše použijte chia semínka nebo Agar prášek.Recept na švestkovou marmeládu
Množství pro dvě středně velké sklenice:Potřebné přísady:
- 500 g zralých švestek
- 1 malý kousek čerstvého zázvoru
- šťáva z poloviny citronu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 polévková lžíce datlového sirupu
- 1 lžička Agar prášku (zhruba: 500 g ovoce = 1 lžička Agar prášku)
Postup přípravy:
- Sterilizujte sklenice: Vložte sklenice na 5 minut do vařicí vody a poté utřete čistou utěrkou.
- Připravte ovoce: Omyjte čerstvé švestky, rozpulte je, odstraňte semena a zahřejte v hrnci.
- Oloupejte čerstvý zázvor, nakrájejte ho na kostičky, přidejte ke švestkám a vařte 30 minut.
- Okořeňte a rozmixujte: Přidejte sladidlo dle vašeho výběru, skořici, citron a nahrubo rozmixujte ručním mixérem.
- Zahustěte: Do marmelády přimíchejte Agar prášek.
- Sklenice plňte hned po dovaření: Sterilní sklenice uzavřete a přikryjte utěrkou.
- Ochlaďte, uskladněte nebo ihned snězte: Hotovou marmeládu umístěte na chladné a tmavé místo, po otevření skladujte v lednici.