Jarní brunch: 2 vegetariánské recepty
Jehňátka, kuřátka i telátka mohou letos o Velikonocích zůstat naživu, protože tentokrát je na menu vegetariánský brunch. Po postní době je totiž konečně zase čas hodovat.
Zkuste letos o Velikonocích některý z našich vegetariánských pokrmů a užijte si s rodinou bruch v duchu vědomého a zdravého stravování.
Doba přípravy: asi 20 minut plus 45 minut pečení
Nákyp z jahel a tvarohu
Doba přípravy: asi 20 minut plus 45 minut pečení
Suroviny na 1 velkou zapékací mísu:
- 140 g jahel
- 400 ml mandlového nápoje
- 50 g mandlí
- 2 lžíce medu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 hrušky
- 1 kg nízkotučného tvarohu
- 5 vajec
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 špetka kardamomu
- 1 špetka mletého zázvoru
- 1 špetka mletého hřebíčku
Příprava:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do hrnce dejte jáhly, mandlový nápoj a vanilkový cukr. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 10 minut. Poté jáhly sceďte a nechte mírně vychladnout.
- Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s medem do pěny. Přidejte skořici, nové koření, kardamom, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek a vše promíchejte. Poté do směsi vmíchejte jáhly a tvaroh.
- Bílky vyšlehejte do tuha a vmíchejte je do směsi, kterou vlijte do zapékací mísy. Hrušky nakrájejte na silné plátky a rozložte je do mísy.
- Pečte v troubě 45 minut. Mandle nasekejte najemno, posypte jimi nákyp a ještě teplý si ho vychutnejte.
Vegetariánské velikonoční rolády
Doba přípravy: 80 minutSuroviny pro 4 osoby:
- 300 g rýže basmati
- 2 lžíce oleje na smažení
- 300 ml zeleninového vývaru (bez droždí)
- 150 g ovesné/sójové alternativy smetany
- 1 červená paprika
- 200 g žampionů
- 1 hlávka zelí
- 2 cibule
- 200 g goudy
- 2 vejce
- 1 lžíce škrobu
- 1 svazek pažitky
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- kuchyňská nit
Příprava:
- Rýži uvařte. Papriku očistěte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Žampiony očistěte a nakrájejte nahrubo. Goudu nastrouhejte. Pažitku omyjte, osušte a nasekejte. Dvě lžíce pažitky si dejte stranou.
- Papriku, houby, goudu a pažitku smíchejte s uvařenou rýží a vejci. Osolte a opepřete. Ze zelí sloupněte osm velkých listů, omyjte je, osušte a blanšírujte ve vroucí osolené vodě asi pět minut. Poté je nechte okapat. Na listy rozprostřete náplň. Okraje přehněte dovnitř, listy srolujte a omotejte nití.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, rozehřejte olej a rolády na něm po celém povrchu opečte. Přidejte cibuli a osmahněte ji. Zalijte vývarem a alternativou smetany. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Poté roládu vyjměte a uchovávejte ji v teple.
- Pro zahuštění omáčky smíchejte škrob se dvěma lžícemi vody, směs přidejte do šťávy a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a opepřete.
- Nakonec vložte rolády do omáčky a posypte je zbylou pažitkou.